Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2018 21:47 - Как направиха от Народния съд поредна дъвка за болното ни общество
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 19. Февруари 2018 , брой: 34 Велиана Христова
Какво ли не преживя българинът в годините на прехода, но чак фашизирано управление досега не бяхме имали. Понеже ГЕРБ не може да се оправят с нито един проблем в държавата, са си поставили единствената цел "да бият" по БСП, та поне да няма кой публично да показва кирливите им ризи. В тази битка в последните месеци извадиха нов "коз" - антикомунизма, но в неистовите си опити да изкарат социалистите от черни по-черни в последните дни минаха отвъд чертата на политическото боричкане и прекрачиха към откровен неофашизъм. Първо изличиха от учебниците фашизма в България и Съпротивата срещу него, а в петък съвсем изкрейзиха, като се нахвърлиха срещу социалиста Валери Жаблянов, защото бил автор на декларацията на БСП срещу Луковмарш. И по-точно - на една фраза, която някой в самата БСП непонятно защо премахна в официалното съобщение. Медиите веднага се накачулиха тъкмо на нея, та не се чу нито самата декларация, нито предупреждението в нея за пълзящия авторитаризъм в момента. А въпросната фраза е абсолютно коректна и дори не изразява позиция - тя просто отбелязва един неоспорим факт: "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".
От ГЕРБ поискаха БСП пак да се извинява (впрочем, освен нея досега никой друг за нищо не се е извинил), а напомнянето, че социалистите още през 1991 г. са се извинили за невинните жертви на репресии по време на социализма, бе представено със заглавия: "БСП се е извинила за Народния съд още през 1991 г." Не, господа и дами, БСП не се е извинявала за Народния съд, извинила се е за НЕВИННИТЕ. А за ВИНОВНИТЕ кой ще се извини? Защото този съд може да бъде представен за "престъпен" само извън времето и пространството. Политиците от ГЕРБ очевидно са толкова "боси" в знанията си по история, че слепият им бяс срещу опонента ги докара до обикновен съвременен неофашизъм.

Урок за невежи

Налага се явно да вкараме малко знания сред клишетата, които са панирали мозъците на властимащите. Да, Народният съд е необходимо и неизбежно действие, защото е замислен от победителите във Втората световна война - Великобритания, СССР и САЩ, още през 1943 г. Тогава става ясно, че Хитлер ще бъде разгромен и по инициатива на Уинстън Чърчил съюзниците решават, че във всички държави виновниците за войната и за страданията на народите трябва да бъдат наказани сурово. България - сателит на Хитлер, през септември 1944 г. е победена във войната държава, която е задължена от победителите без милост да накаже политическия и военния елит, въвлякъл я на страната на нацизма от 1 март 1941 г. нататък. И това не е измислено нито от Жаблянов, нито от мен, а е записано в протоколите от примирието, сключено от правителствата на САЩ, Великобритания и СССР с българското правителство на 28 октомври 1944 г.
Условията за това примирие са: българската армия да напусне незабавно окупираните от нея територии на Гърция и Югославия; България да плати репарации на двете държави за причинените щети; България да осигури за своя сметка безпрепятствено придвижване през територията й на съюзническите (съветските) войски по суша, вода и въздуха; да бъдат издирени и наказани виновниците за присъединяването на страната ни към Хитлер и тези, които са громили партизанската съпротива. Чърчил и Рузвелт дори настояват те да бъдат директно разстрелвани при залавянето им, СССР обаче надделява за тях да има съд. Чърчил добавя: в съда аргументите трябва да са политически, не толкова юридически. В документите за преговорите по примирието фигурират думите: "България не може да се съпротивява срещу изпълнението на споразумението, тя ще трябва да го изпълни". Тези документи ДУМА публикува в рубриката "Черно на бяло" още миналата година.
И още - по времето, когато действа Народният съд, от декември 1944 до април 1945 г., страната ни е под надзора на СССР, САЩ и Великобритания и в нея е изпратена специална Съюзническа контролна комисия да следи как се изпълняват условията на примирието, как се създава и как действа Народният съд. Великобритания дори изпраща в България свои военни чинове, които да издирват българските военнопрестъпници. Народният съд е потвърден изрично от съюзническите сили на 8 август 1945 г. в Лондон, както и от ООН на 11.12.1946 г., и от Женевската конвенция (1949 г.) за защита на жертвите от войната. Всеки може сам да си отговори вярно ли е, че Народният съд в тези условия и в това историческо време е "необходимо и неизбежно правосъдие".
Да, то е и военновременно, защото за България по това време войната още не е приключила. Тя ще приключи на 10 февруари 1947 г. с подписването в Париж на мирния договор на антихитлеристките сили с България. Този договор отново задължава България да предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали на фашистките престъпления. Три аргумента помагат на СССР и САЩ да се преборят с искането на Гърция и Великобритания територията на половин България (до Пловдив-Асеновград) да бъде отнета от страната ни и дадена на Гърция. Първият аргумент са наличието на партизанската съпротива и нелегалната борба на БКП срещу фашизма до 1944 г. (Някой да е благодарил на БКП, че нейните хиляди избити дейци всъщност спасяват териториалната цялост на България?) Вторият аргумент е, че България чрез Народния съд е изпълнила

условието на примирието от 1944 г.

- "да накаже виновниците за въвличането й в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея". Третият - участието на страната в Отечествената война срещу Хитлер от октомври 1944 г. Тези документи също бяха публикувани в ДУМА. И това не са позиции или пристрастия на Жаблянов, а голи факти.
На беснеещите неофашисти от ГЕРБ и Патриотичния фронт трябва да им се напомнят и някои неща за самия Народен съд. Той не е "престъпление на комунистите" (те тогава още не са взели властта), а е създаден от правителството на Отечествения фронт и основна роля в написването на Закона за Народния съд и в изпълнението му имат участващите в това правителство наред с комунистите други партии - БЗНС "Пладне", БЗНС на Никола Петков, социалдемократическата партия БРСДП, кръгът "Звено", смятан преди това за профашистки. Особено активни в създаването на Народния съд и на прословутите лагери за политически неблагонадеждни лица са техните лидери Никола Петков и Г.М. Димитров (Гемето), както и Кимон Георгиев, ръководител на "Звено", който оглавява правителството на ОФ (нищо, че е участвал в Деветоюнския преврат 1923 г., в "белия терор" като лидер на Демократическия сговор и в Деветнадесетомайския преврат 1934 г.). В Закона за народния съд тези хора изрично изреждат кой и за какво ще бъде съден - правителства, регенти, депутати, които са решили присъединяването на България към Хитлер и са управлявали до 9 септември 1944 г. в съответствие с това; приели са нацисткия антиеврейски Закон за защита на нацията; избивали са партизани у нас, в Гърция и Македония; обявили са война на САЩ и Англия и т.н. Сега ГЕРБ размахват имената на Никола Петков и Гемето като знаме на "антикомунизма", а атакуват само БСП за Народния съд. То е защото в яростта си срещу нея са слепи за нелепото положение, в което изпадат.
А това, че Върховният съд през 1996 г. изпълни политическата поръчка на Татарчев и оневини фашистките наместници у нас, осъдени от Първи и Втори състав на Народния съд (общо 170 души), не е повод за особена гордост пред Европа, в която "демократите" уж се кълнат. Съставите на българския Народен съд осъждат общо 9434 души, изпълнени смъртни присъди 1046, оправдават 1485 души. В същото време във Франция осъдените за фашистка дейност са 90 000, в ГДР - 12 147, в ГФР - 84 463, в Белгия - 53 000, в Холандия - 45 000, в Чехословакия - 38 000, в Унгария - 26 000. Нека отидат днес политиците от ГЕРБ някъде в Германия, във Великобритания или във Франция да обявят публично, че народните съдилища там са престъпление. Да си носят обаче куфарче с дрешки в райе...
Всички герои трябва да се честват, всички жертви да се почитат. Та е време БСП да спре да се извинява за стотен път, понеже никой освен нея в България за нищо не се е извинил, особено за зверствата от 1923 до 1944 г. или пък за съсипването на страната в последните близо 30 години. И вътре в себе си БСП трябва да реши ясно анахронизъм ли е да защитава антифашисткото си минало и настояще, както и безспорните постижения по време на социализма, или ще се остави десницата да я превръща в чудовище и в дъвка за залъгване на българите, затъващи с всеки ден и все повече в материален и духовен упадък. Народът си го е казал: "Къса памет - дълго тегло".




Позив на министър Никола Петков
Народен съд за всички, които са ограбвали, потискали, измъчвали и безчинствали с българския народ и за тези, които обявиха война и изправиха страната ни пред нова катастрофа!"
В. "Земеделско знаме", 14 септември 1944 г.

Народният съд
Д-р Г.М. Димитров

Това е историческо събитие, което характеризира една епоха. Народът съди не лице - а една система на управление. народът съди системата на насилническите, фашистки и хитлеристки управления, и техните агенти.
Народът съди тези, които си присвоиха правото да говорят и да поемат тежки отговорности от негово име, без да го питат и без да държат сметка за неговите човешки, държавни и национални интереси.
Народът съди онези, които вършиха произволия и престъпления и опетниха името и честта на България пред целия културен свят. Съдят се онези, които забравиха и кръв, и език, и произход и се хвърлиха в пътя на авантюрите и историческите престъпления. Присъдата на такъв Народен съд не може да бъде въпрос на отмъщение, нито на обикновена съдебна мярка спрямо подсъдимите. Тя може да бъде само акт на върховен държавен интерес и промисъл. Такава присъда цели не само да даде възмездие на жертвите през миналите противонародни тиранически режими, но цели и да предпази народа и държавата от нови трусове и катастрофи.

В. "Отечествен фронт, 24.12.1944 г.

Адолф Бекерле:
Българското правителство изцяло стои на страната на Германия

В министерството на външните работи, а след това по време на прием при Рибентроп ме запознаха с политическата обстановка в България. От тази информация произтичаше, че българското правителство като цяло и напълно стои на страната на Германия. Хитлер каза, че моята задача като посланик в София няма да бъде сложна, тъй като в България всичко е благополучно. Мое задължение беше точното изпълнение на текущите политически поръчения на германското правителство, които бяха много и които се отнасяха до най-различни страни от вътрешния живот на България.
По указание на Химлер, което получих по телеграфа, съвместно с пълномощника на германското правителство по еврейските работи - Данекер с помощта на министъра Габровски успях да изселя от Македония и Тракия евреите (14-15 хиляди човека), които съгласно моето настояване, бяха изпратени в Полша. По-нататъшната им съдба не ми е известна.
Въпрос: При това, българските и немски части под претекст на борба с партизаните унищожаваха мирното население, изтребваха невинни жени, деца, опожаряваха селища, села?
Отговор: Да, това се правеше с цел профилактика, за да не могат другите жители да попадат под влиянието на партизаните.
Въпрос: По такъв начин цялата ваша дейност в България е била насочена към укрепването на позициите на германския фашизъм в навързаната от него на демократическите държави престъпна война?
Отговор: Съвсем правилно.

Из Протокол от разпита на обергрупенфюрер Адолф-Хайнц Бекерле, 23 март 1945 г., Москва
ФСБ России. Н-20808. л.34-44.

 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033539
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031